torsdag 26 juli 2007

70-åring hedersmördade svärdotter

Det är inte bara männen som har kontroll över familjemedlemmar i hederskulturen. I England riskerar en 70-årig kvinna dömas till livstids fängelse för att 1998 ha lurat sin svärdotter att åka tillbaks till Indien, för att på plats bli kallblodigt mördad. Svärdotterns brott var att hon ville ta ut skilsmässa från den man hon själv inte valt att leva sitt liv med (arrangerat äktenskap) och detta fick hon betala ett högt pris för.

Det är märkligt att ett brott som begicks för nio år sedan uppmärksammas först idag. Men det är inte uppseendeväckande att äldre kvinnor har sådan makt över andra familje-och-släktmedlemmar.

Men det är inte brotten i sig som bör uppmärksammas utan det hedersrelaterade livet hundratusentals kvinnor och flickor tvingas leva i Europa. I Sverige har debatten oftast tagit fart när ett mord begåtts och kunskapen kring hedersfrågorna har varit begränsade.

På nittiotalet såg svenska domstolar hederskulturen som förmildrande omständighet. Så är det inte idag som tur är. Men ännu finns mycket att göra. Integrationsminister Nyamko Sabuni inger stort hopp för framtiden till skillnad från sina föregångare, Orback, Sahlin och Messing.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Såg på tv idag. En berömd skådespelerska berättade att hon hade våldtagits av sin man ( en man som hon varit separerad från en längre tid. När hon anmälde detta, såg polisen på henne som om hon var dum i huvudet. Han var hennes man och hon hans fru. Det är tänkt att man ska ställa upp då och det är ju en mans rättighet.

Inget hedersrelaterat, men väl ett brått som alltför många kvinnor utsätts för. Ett brått som inte tas på allvar. Ett brått som inte har ngn hudfärg.

Stolt för att vara kvinna trots "misären".

Anonym sa...

usch brOtt menar jag ju och inget annat.
ursäkta mig

Anonym sa...

Hedersrelateratvåld förkommer ofta inom vissa grupper (kurder, afrikaner, osv) och då oftast i kulturer som INTE har uppnått vårt västerländska ekonomiska tillstånd.

Precis som kurden Dilsa Demirbag nämner i sin bok "Stamtavlor" anses kurdkvinnor som lägrestående varelser av sina kurdiska män och kvinnorna i sådana samhällen har bara en uppgift nämligen att föda så många barn som möjligt men detta ger i sin tur till mer FATTIGDOM bland kurder och mer våld och elände, enligt vad kurdkvinnan Dilsa Demirbag skriver i sin bok.

Man kanske ska börja med att UTBILDA kurdiska kvinnor så att de slipper vara analfabeter och därmed blir kapabla att kräva från sina kurdiska män att de ska bli behandlade med respekt...

Här i Sverige har vi barnbidrag, bostadsbidrag osv men i kurdernas hemtrakter har de INTE välutvecklat bidragssystem...kurder som föder mellan 5 och 12 barn får knappt någon mat på bordet och därmed blir de en del av både våld och hedersrelaterat våld

Gulan Avci sa...

Det finns många kurdiska kvinnor och flickor som lever hedersrelaterade liv i Sverige, men hederskulturen har varken etnisk eller religiös ansikte. Problemet är att kulturen enligt medias ögon endast tycks förekomma bland kurder.

Hela hedersfrågan har ju framförallt debatterats av kurdiska kvinnor och tjejer när andra grupper valt att tiga. Bara detta visar att kurderna var bland de första som framträdde offentligt i media och tog hela smällen för den fråga som svenska samhället visat sig ha föga kunskaper om.

Anonym sa...

Varför skulle media vinkla det till att det förekommer främst bland kurder? Skulle det sälja mer? Knappast, att kurder börjat diskutera frågan är för att det är hos er hedersvåld förekommer främst. Nu säger du att det inte har någon betydelse vilken etnisk bakgrund man har då någon nämner kurder men annars är du väldigt flitig när det gäller att koppla ihop hedersvåld med islam tex. Inse faktum att kurdkvinnan är bland de minst utbildade. Dessutom börjar vi svenskar bli ganska trötta på ditt tjatande om kurder om du bryr dig så mycket som du påstår åk ner till ditt sk "kurdistan" och gör något vettigt där istället. Vill du vara kvar inom politiken bör du fortsätta dina studier för du är inte särskilt utbildad, vilket jag ser genom dina många korkade påståenden som du saknar grund till. Iofs skulle det vara intressant om du lade upp på din sida exakt vad det är du har studerat. Anldening till att du ens hörs någorlunda är pga Fredrik Malm utan det giftermålet vet även du att din röst aldrig skulle höras alls.
Våga kommentera vi är fler som väntar ivrigt.

Tack för ordet
PS vad känner du egentligen till om Bergman?

Anonym sa...

Kurden Fredrik nilsson!

Jo, innan kurdernas intåg i Sverige har vi aldrig sett exempel på denna typ brott...och alla tjejer som har blivit mördade i Sverige av sin pappa eler bror har varit kurder!
Som sagt, vi såg aldrig den här typen av brott innan kurderna kom till Sverige..och de har med detta även infört nya begrepp som hedersrelaterat våld i svenskan

Gulan Avci sa...

Hederskulturen drabbar kvinnor, flickor och pojkar från olika länder och visst är det framförallt i muslimska samhällen kulturen är starkast. Men att säga att det är specifikt kurdiskt tror jag tenderar till att utsatta från andra grupper inte uppmärksammas i den utsträckning som är nödvändigt för att komma åt problemen.

Det verkar som att Pette och Fredrik medvetet vill missförstå mina inlägg.

Anonym sa...

Som sagt, det sker MESTAdels i det sk KURDISTAN, och för det andra, tycker jag att du borde läsa mer om Islam innan du drar förhastade slutsater och kommer med iq-befriade påståenden, att islam och hederskulturen hör ihop, Kultur är en grej och Islam en annan, men det fattar väl inte du med din bristande kunskap ..utnyttjar Fredrico pga cashen, typiskt blatte från skärholmen!