lördag 16 augusti 2008

Hur kan man tro att hedern sitter mellan benen?

Svenska dagbladet fortsätter att uppmärksamma mödomshinnefrågan och det är mycket bra. Det är viktigt att hela samhället får kunskap om den ålderdomliga och kvinnofientliga traditionen som är stark bland vissa grupper i samhället. Det bidrar inte minst till att pressa de religiösa samfunden (eftersom att de har stor makt att påverka familjerna) politiker och myndigheter att agera ännu tydligare.

Jag tror det är viktigt att också jobba med killarna i de familjer där hederstänkandet existerar. Långt ifrån alla men alltför många fostras att agera vakter åt sina systrar utanför hemmets fyra väggar. Det är inte ofta det nämns men killarna är en viktig länk för att påverka resten av familjen och släkten. Om de känner att de har samhället på sin sida kommer fler att våga stå emot pressen hemifrån.

Skolan har också en viktig roll, undervisning i jämställdhetsfrågor bör införas i tidigt stadium. Även introduktionsperioden för nyanlända ska tydliggöra den svenska lagstiftningen. Väljer man ändå att leva efter traditionen så ska man veta vilka konsekvenser det för med sig. Det är inte ok att frånta någon annan hennes rättigheter. Punkt

Låt oss hoppas att senaste tidens debatter blir inledningen till en förändring inte minst för alla de flickor (och pojkar) som alltför länge glömts bort av samhället.

Läs mer här här och här

5 kommentarer:

Anonym sa...

det är ju oftast kurder som tror det..
du är ju kurd so du borde veta det lite bättre än andra.kom igen nu gå och upplys ditt folk med att dem borde sluta med det.

Anonym sa...

Nej, det är i det närmaste ofattbart hur en del kan tro och tycka det.

Anonym: Flera afrikanska folk/stammar liksom en del kristna såsom assyrier och katoliker har ochså denna uppfattning.

/Johan K

Anonym sa...

Hej Gulan ! vad tror du om förslaget om den etniska vårdcentralen som särskilt ska rikta sig mor muslimska kvinnor? Kommer det att bli ännu lättare att operera en brusten mödomshinna mm där? Nalin Pekul är emot det för att hon anser att det inte bidrar till integrering ... Jag lutar till att hålla med henne !

Anonym sa...

Var sitter hedern?

Är det verkligen så att många kurder tycker att den sitter mellan benen? Reagerar inte svenskar likandant mot exp otrohet? Skillnaden mellan oss är väl för det mesta att kurder drar det mycket längre eftersom en del tragiska starka straditioner lever kvar. Många svenskar skäms och vågar inte visa sig ute efter att deras älskade varit otrogna. Alltså måste de också bära på sin partners "heder". Förmodligen ser par sig själva som ett enda. Förstår du min tanke?

Anonym sa...

Ni Mellanöstern-kvinnor omskär ju era pojkar bara för just hederns skull,så jag förstår inte ditt ytliga resonemang angående tjejers ära!
Hedern sitter mellan benen liksom gossarnas förhud.
Du anser väl att pojkars underliv är "orena" promiskuösa osv innan Allahs ingrepp vid omskärelsen?
Eller? Tacksam för svar & jäkligt bra blogg!