onsdag 31 oktober 2007

Hedersmorden har fått ny skepnad

Det kan ha hänt igen. En fjortonårig flicka hoppade från balkongen för några dagar sedan i Eskilstuna och nu är föräldrarna misstänkta för mordförsök på sin dotter. Polisen är mycket förtegen men det mesta tyder på att händelsen är av hederskaraktär.

Hedersmorden har fått ny skepnad efter de uppmärksammade morden på Fadime, Pela och Sara. Det beror framförallt på att samhället erkänt att hederskulturen existerar i Sverige. Polisen, rättsväsendet, socialtjänsten, sjukvården, skolan, kvinnoorganisationer och politiker arbetar nu gemensamt för att motverka utbredningen av kulturen.

I takt med att samhället uppmärksammat problemen verkar det som att att hederskulturen fått ny skepnad, istället för att familj och släkt ska smutskasta sina händer och slippa hamna i fängelse uppmanas flickorna ta självmord genom att t.ex. hoppa från balkong, stup, tåg, hänga sig eller ta sömnpiller. På så sätt får rättsväsendet svårt att bevisa förtäckta hedersmord.

I en intervju till Aftonbladet säger advokaten, Elisabeth Fritz som har stor erfarenhet av hedersrelaterade fall att av fem flickor som vänder sig till henne så har tre uppmanats ta självmord.

FN uppskattar att det begås runt 5 000 hedersmord varje år i världen. Och enligt en ny undersökning från Stockholms Universitet så är det runt 100 000 unga tjejer i Sverige som i olika grad blir kontrollerade av sina familjer. Kaliber

Vad göra då? Vi behöver tydligare upplysningskampanjer om svenska lagar, värderingar, demokratins grundprinciper och alla människors lika värde. Nyanlända måste redan från start veta vad som gäller!


Vidare handlar det om att fortsätta arbeta för att bryta utanförskapet. Bra introduktionsprogram med fokus på språk, arbete, praktik och utbildning för nyanlända lägger grunden för en integrationspolitik värt namnet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mors Gulan!

Ja, detta låter onekligen skrämmande. I E-tuna dessutom (nästan mina grannar). Väldigt tragiskt naturligtvis. Det är förmodligen som du säger, dvs att man nu prövar nya metoder i syfte att undvika massmedial uppmärksamhet och ev bestraffning från samhällets sida. Något annat som komplicerar situationen ytterliggare är att uppmaning till självmord i juridisk mening inte är straffbart. För att det skall räknas som ett brott så krävs det bevis för/på upprepade hot, fysiskt våld och andra trakasserier i kombination med dessa uppmaningar. Knepigt i nära relationer. Ingen vill väl skada sina egna barn?

Anonym sa...

Vi har varit för snälla mot förtryckande kulturer. Det är dags att tala klarspråk och tydliggöra vad som gäller framöver.

S

Anonym sa...

Mycket bra skrivet.

Hoppas, hoppas flickan klarar sig.

Vilket liv! sa...

Skrämmande att ens eget barn betyder så lite och ens "ära" så mycket.
Hoppas verkligen tjejen klarar sig.

Anonym sa...

Jag har hört att en del grupper blir extrema när de lämnar sina forna hemländer. Hur kommer det sig?

Anonym sa...

Ulrika!

Besök: http://tobiasstruck.blogspot.com/

Han är magister i etnologi och dessutom engagerad i invandringsdebatten i Sverige. Det går bra att e-posta, kommentera på bloggen och läsa hans texter på/inom området. Tveka inte, utan gör ett besök!

mvh/JK