onsdag 24 oktober 2007

Protestmöte mot Turkiets krigsplaner!

Nu på söndag den 28 oktober arrangerar Kurdiska Riksförbundet i samarbete med andra kurdiska organisationer och partier stor manifestation på SERGELS TORG mot Turkiets invasionsplaner mot Södra Kurdistan (Norra Irak) mellan kl 13-15.

Representanter för riksdagspartierna kommer också närvara och hålla korta anföranden. Hoppas så många som möjligt kan komma, situationen är mycket allvarlig och kan sätta hela regionen i guggning, inte minst det kurdiska självstyret kurderna kämpat för sedan början av nittiotalet och som idag inbringar hopp om frihet för övriga Irak.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Bra! Men jag kan inte för mitt liv förstå hur ni kan vara för ett turkiskt EU-medlemsskap i den här situationen.

Hur är situationen för kurderna idag? Hörde att dom förbjöds att tala sitt språk i många sammanhang, stämmer det?

Gulan Avci sa...

Tjena Grue,

Jag tycker det är viktigt att Turkiet i framtiden blir medlemmar i EU, men det lär dröja minst 10-15 år till. Medlemskapet blir garanten för ett demokratiskt Turkiet där alla människor har lika rättigheter och kurderna får upprättelse efter åttio år av förtryck, förföljelse, deportation och tvångsassimilering (sedan republiken bildades 1923)

Man ska komma ihåg att militären alltid varit emot EU medlemskap eftersom att det skulle innebära slutet för deras starka inflytande i både det civila och politiken. Det är ingen hemlighet att militären tvingat fram invasionsbeslutet i parlamentet.

Men går militären över gränsen så är det viktigt att EU vidtar åtgärder och får jag bestämma så ska alla förhandlingar med Turkiet avbrytas omedelbart. De har haft fyrtio år på sig att arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter men inte mycket har hänt. Tvärtom har vi sett tre militärkupper i modern tid, senast 1980.

Än idag förnekas kurdernas existens i grundlagen, människor kan inte tala sitt språk fritt, politiska partibildningar eller organisationer är förbjudna. Kurdiska alfabetet är förbjudet och det finns cirka 20 000 lagar som på ett eller annat sätt talar emot kurderna. Detta är ett par få konkreta exempel på att de mänskliga rättigheterna inte respekteras.

Just nu spelar Turkiet ett högt spel, de använder PKK som förevändning för att gå in i de kurdiska delarna av Irak. De är rädda för de framgångar kurderna uppnått på andra sidan gränsen och nu höjs rösterna bland 15-20 miljoner i Turkiet att kunna åtnjuta liknande rättigheter deras bröder och systrar har.

BOZKURT sa...

GRUE

varför tar du inte saken i egna händer och undersöker huruvida det överhuvudtaget finn ett så kallat kurdisk språk eller inte?

Det är enkelt.

Där det finns minst tre kurder tar du fram penna och papper skriver några rader och ber dem skriva det på kurdiska.....

Då svettas kurder som mest,en annan situation de svettas är när läraren tar fram kartboken

Anonym sa...

Bra skrivet Gulan (och övriga). Mkt tänkvärda reflektioner och tankar. Det man kanske kan fundera över är hur stor denna union i slutändan blir, och/eller hur stor vi egentligen vill att den skall bli för att fungera effektivt. Ta tex Ryssland. Detta väldiga land står precis som Turkiet med ena foten i Europa och den andra i Asien (med övervikt på det senare). Samtidigt är situationen där i många avseenden identisk med den i Turkiet med omnejd, tex konflikten med tjetjenerna. Inte heller ryssarna respekterar mänskliga rättigheter i ngn större utsträckning men det finns ändå ett sug efter att få komma in i värmen i stugan dvs in i europa.

Kanske lite off the line men jag fick dessa tankar då jag läste vad ni skrivit.

Grue sa...

Gulan: Men om det ska dröja "tio-femton år" och på villkor att det sker en demokratisk utveckling, varför inte bara säga: "nej, under nuvarande omständigheter". Jag tror säkert att Sarkozy skulle börja tänka om också om Turkiet blev jättedemokratiskt helt plötsligt. För mig verkar det väldigt märkligt att utforma en politik utifrån hur det kan se ut om tio-femton år om dom bästa förväntningarna infrias.

Jag är ledsen, Gulan, jag kan inte tolka ditt svar på annat sätt än att du ser vilka enorma problem som finns med ett turkiskt EU-medlemsskap men att du inte vill gå emot partilinjen.

Fp har ju gjort sig kända för sin kamp mot diktatorer - nu senast var det Birgitta Ohlsson som inte är min favorit i övrigt men som gjorde en stark insats i fördömandet av Zimbabwe. Det gör den mesiga linjen mot Turkiet ännu märkligare.

En annan sak är att endast 10 % (!) av svenska folket är för ett turkiskt medlemsskap i EU men samtliga riksdagspartier plus Junilistan är det! Det säger lite om hur orepresentativ vår s.k. "representativa" demokrati är.

http://www.svd.se/kulturnoje/mer/kommentar/artikel_225535.svd

Anonym sa...

En fråga till gulan: varför är inte kurdiska rådet inbjuden till demonstrationen på sön!? Tycker att det är mkt dålig still, det leder bara till splittring bland kurder. Dessutom skulle det vara kul om du skulle duka upp någon på kurdiska rådets demonstrationer oxo, många av deras medlemmar röstade faktiskt på dig oxo. Mindre prat o mer praktik tack! Munzir

Gulan Avci sa...

ett klargörande till Munzir och anrdra som av någon anledning är besvikna på mig!

För det första, vi lever i ett demokratiskt samhälle där alla människor har rätt att rösta både efter hjärta och hjärna.

För det andra, så har jag varit väldigt tydlig med på vilket sätt jag tycker kurdfrågan bör lösas.

Och nej, jag har ingen kurdisk partikoppling, jag stöttar alla partier och organisationer som vill se en fredlig lösning på kurdfrågan.

Anonym sa...

Gulan, deltar du och/eller din make i manifestationen?

Gulan Avci sa...

ja, vi kommer på söndag.