söndag 8 juli 2007

tjaffs å fest i Turkiet

Förra veckan var jag på semester i Alanya. Det var trevligt men ganska problemfyllt. Jag visste innan jag åkte att resan inte skulle vara smärtfri, men att kurdhatet var så öppet även på turistorterna förvånade mig.

Exempel på otrevligheter man kan råka ut för om man befinner sig i Alanya och säger att man är kurd:
  • Passkontrollanten blir arg som ett bi om han frågar om man är turk och man svarar nej, jag är kurd. Man blir korsförhörd och jag lovar att ens namn söks på varje register i landet.
  • Checkar man in på Belle hotell och förutsätts vara turk och säger att man är kurd får man räkna med dålig service. Man kan inte heller räkna med att hotellpersonalen är trevliga mot en. Där är det kollektivet som räknas, har en blivit sur är det sympatiåtgärder som räknas. Funkar lite som LO-kollektivet.

  • Ska man beställa en kopp kaffe får man vänta en halvtimme. Sen tar det ytterligare en halvtimme att få kaffet, när kaffet väl kommer skickar man tillbaks det för att det är kallt och smakar p--s.

  • Äter man middag på hotellet får man räkna med smutsiga bordsdukar och en servitör man tror är kraftigt skelögd. För inte tittar han på dig när han tar beställning.

  • Ska man köpa saker på hotellet ska det helst betalas kontant. Skriver man upp det på rummet rekommenderas att anteckna allt man handlat, annars kommer notan inte stämma.

  • Vill man titta på en världskarta ska man inte göra det på hotell Belle. Där använder de nämligen mirakelmedlet tippex för att dölja allt som heter kurd, Kurdistan osv. (se foto nedan)

  • Vill man höra en riktig fascist tala ut om folkmordet på armenierna, syrianerna, assyrierna, kaldéerna och pontiegrekerna så ska man ta sig till snabbmarketen runt hotellet. Där får man nämligen höra hur Atatürkdyrkare försvarar folkmordet och önskar att Atatürk hade dödat ”hela rubbet” därför att de inte förtjänade att leva. Det är dock inte ägaren, han är trevlig och demokrat.

  • Åker man taxi får man höra hur taxichaufförer stolta säger att de ska rösta på MHP eftersom ”dom ska döda i norra Irak”.

Det finns fler exempel, men dessa får räcka. Nu undrar säkert en del som läser detta inlägg hur i helsike jag orkat stå ut eller om jag överhuvudtaget fått någon vila under veckan. Jag har faktiskt haft mycket trevligt.

Jag träffade en hel del underbara människor (framförallt kurder) jag hoppas kunna ha kontakt med. Men det fanns även en del trevliga turkar jag växlade nummer med. Jag har varken fått avsmak eller blivit avskräckt från att åka tillbaks.

Jag tror faktiskt det är nödvändigt att fler kurder gör samma resa. Det är genom samtal, oavsett vad vi tycker om varandras åsikter som vi kan öka förståelsen. Jag räddade varken världen eller löste kurdfrågan i Alanya, men jag tror att jag satte avtryck.

Här är lite bilder från resan:

Kartan på väggen på Hotell Belle. Notera de nio bokstäverna som är överstrukna med tippex...Snyggaste valkandidaten i turkiska valet. Denne Kim Jong Ataturk kandiderar för DP som bland annat kräver att Turkiet ska annektera en tredjedel av Irak.Fredrik och jag på väg till frisören och därefter ut och parta.

Partihögkvarter för MHP, de grå vargarnas parti. De har lite svårt med stavningen eftersom de sätter flaggorna åt fel håll.


Jag och syrran Rojda på Bellmans nere vid hamnen.


Jag flyger fallskärm (den gula pricken i mitten). Jag är på väg mot kameran, inte in i berget.Fredrik dansar kurdisk folkdans med två bartenders från Mardin. Han är duktig min man, men han klarar inte axelchock-dansen ännu trots att han har tränat på fyra newrozfester.
Valannons för AKP, det enda muslimska partiet som skulle få min röst.

29 kommentarer:

Anonym sa...

"...som LO.."
Hmm och suck

Gulan Avci sa...

jaja, ta inte åt dig nu anonym.

Intressant att så många som kommenterar bloggen väljer att vara anonyma.

Vasserman sa...

Röker Fredrik igen?

Gulan Avci sa...

Han feströker:=)

Karzan sa...

Förklara för mig varför en kurd väljer att åka på semester i ett land som ockuperat ens eget och utsatt ens eget folk för smärta? Ok om du åker ner för att träffa diverse släktingar men i Alanya? Inte bara det så bidrar du även till ockupanternas ekonomi genom att semestra där. Skaffa lite vett och åk förslagsvis ner till Grekland istället nästa gång, eller varför inte Armenien?

Alex sa...

Gör som Dilsa - åk till Tel Aviv istället och träffa lite trevliga kurder !

Gulan Avci sa...

Art!

Vem sa att jag åkte till Alanya för att besöka släktingar?

Det var framförallt kurder som jobbade på restaurangerna, basarerna, affärerna. Jag tror att mina pengar gjorde nytta och hamnade i rätt händer. Bojkotter funkar inte alltid.

Alexandra,

Israel och Tel Aviv är högt prioriterat på min lista. Kanske nästa sommar!

Karzan sa...

Förstår inte hur kurdisk arbetskraft i den _turkisk_ semesterorten rättfärdigar ditt val? Som du sa så behandlades du illa för att du var kurd, antagligen inte av andra kurder. Vilket betyder att det inte var kurdiska ägare, korrekt? Vi kan således konstatera att du bidrog till en turks ekonomi som i sin tur betalar skatt till den fascistiska, turkiska regeringen som i sin tur använder pengarna för att bland annat stärka sin militär som i sin tur ockuperar ditt hemland. Jag bryr mig således inte om enstaka kurdiska arbetare som sliter för en turk i någon semesterort medans deras familj lever i fattigdom. Dessa får inte en bättre lön bara för att västerländsk kurd besöker resturangen. Och även om de fick det så rättfärdigar det ingenting alls.

Nu handlar det heller inte om att din bojkott skall störta den turkiska ekonomin, det är dock en principfråga samt ett ställningstagande ifrån ditt håll att välja just Turkiet som semesterort. Bara för att du observerat någonting vi andra vetat länge, att turkar inte uppskattar kurder och behandlar folket illa. Så rättfärdigar det inte din resa på något sätt.

Har även observerat att du har utrikesministern Herr Bildt's blogg på din profil vilket kan ses ännu ett ställningstagande, jag förstår likt andra att du är en del av den svenska alliansen och att Bildt är en frontfigur dock är personen ifråga inte alls kurdvänlig och har länge gett stöd till Turkiets ingång i EU utan att ta upp kurdfrågan förutom när han någonting positivt och vinklat att skriva om Turkiets fina behandlig av kurder. Fan vad man saknar Olof Palme, där har du en riktig rättsaktivist som brydde som om ditt folk. Och han satte orden i munnen på herr Bildt ett flertal gånger.
Du är en hobbyaktivist, din kille/man respekterar jag och jag skall inte döma honom utifrån en resa i Turkiet som neutral part. Men du bör veta bättre då du är kurd.

Karzan sa...

"Jag tror att mina pengar gjorde nytta och hamnade i rätt händer."

Den största delen av dina pengar hamnar i samma blodiga händer som begick folkmordet på armenier samt dödat/ockuperat kurder/Kurdistan. Den där raden äcklade mig oerhört mycket. Du verkar inte ens veta vad du själv skriver.

Gulan Avci sa...

kom med något konstruktivt istället Art. Det blir pinsamt när du jämför mitt engagemang i kurdfrågan med en icke kurds.

Vad har du själv bidragit med förutom att skicka anonyma kommentarer.

Bara för att Carl Bildt finns med på min länklista innebär det inte att jag delar hans åsikter. Att han dessutom står överst beror på att namnen står i bokstavsordning.

Ingen har väl förnekat att Olof Palme liksom, Anna Lind, Ulla Hoffman, Maria Leissner m.fl. har haft stor respekt bland många kurder.

Allt gott Art, vem du nu än är.

Karzan sa...

Du ber mig komma med konstruktiv kritik? Jag förstår inte vad som var okonstruktivt i mitt inlägg? Jag kritiserar dina resa och förklarar varför, du får således vidta dina egna åtgärder utifrån det. Kritiken mot att du rest till Turkiet är väl konstruktiv om du tar till dig av den så att du förhoppningsvis väljer en annan semesterort nästa gång.

Har jag jämfört ditt engagemang i kurdfrågan med en icke kurds? huh? Menar du att jag gjorde det genom att kritisera länken till Bildt's blogg? Vart har jag kritiserat ditt engagemang? Dagdrömmer du?

Vad jag själv sedan har bidragit med är irrelevant, jag kritiserar att du rest till Turkiet på semester vilket är huvudfrågan, har aldrig tagit upp ditt engagemang i kurdfrågan. Vart har du fått det ifrån? Tänker inte påbörja en penismätartävling med dig om vem som har gjort mest eller minst för sitt folk. Och min identitet är irrelevant men om du nu mår bättre av att veta vem jag är så visst. Jag heter Karzan M.Nizhad och är student på MDH, någonting mer totalt irrelevant du undrar över?

Du säger att du inte delar Carl Bildts åsikter men du har honom ändå i din länklista? Snacka om att vara en produkt av sin partiallians. Patetiskt.

Du har fortfarande undvikit att svara på sakfrågan och väljer istället att gå på upplägget & min person. Om kritiken är konstruktiv eller om jag har bidragit till ett fritt Kurdistan är irrelevant, vad som är relevant är ditt indirekta bidragande till den turkiska ockuperingen av ditt hemland.

Allt gott till dig med, Gulan.

Anonym sa...

Gulan, är det verkligen inte dags att göra något annat? Du verkar inte vara en skolad politiker som kan försvara dig mot det svagaste angreppen, som i arts fall där han faktiskt bokstavligen massakrerar dig i varje inlägg. Det krävs ingen direkt geni för att se den saken. Du semestrar i Turkiet, skakar rumpan i något sunkigt hak, ger direkt pengar till den turkiska staten och sedan har du mage att rättfärdiga det med att kalla andra kruder för terrorister.

Sötnos, har du någonsin tänkt tanken att andra kurder inte haft dina möjligheter till att utbilda sig, om du nu ändå mot förmodan är bildad. Fast man kanske inte behöver en riktig utbildning när man har en rikdsdagsman i baggaget.

Objektiv, konstruktiv, subjektiv- Det bästa du kan göra är väl ändå att sluta upp med dina politiska fasoner, som om det vore den enda vägen in i ett meningsfylld tillvaro. Och kanske låta andra som har koll på saker och ting sköta det. Du är ju väldigt pinsam för både kurder och ett marginaliserat folkpartiet som kämpar för överlevnad

Anonym sa...

Håller 100% med Art och Maximus, Gulan du har inget och komma med.
En sak till, hur kan du resa till turkiet, shame on you. Trodde verkligen ej att du skulle åka dit och spendera pengar i ett land som dödar dina bröder och systrar.

Karzan sa...

Till och med Rocky har vett nog att inte resa till Turkiet, lite smålustigt (se nedanstående länk):
http://img233.imageshack.us/img233/3972/rockykwonpd1.jpg

Anonym sa...

Skäms Gulan skäms.....och alla andra Kurder som semesterar i turkiet. Kom inte med och säga att Kurder jobbar på turistorterna....varför åkte du inte till Kurdiska områden och spenderade dina pengar om du så gärna ville åka till turkiet?

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Art: Rocky-länken du klistrade in hånar människor med din inställning. Du är väl läskunnig?

För er som inte har läst Rocky-stripen:

Rocky går genom resmål efter resmål utan att någonsin komma till skott eftersom inget resmål är politiskt korrekt.

Förövrigt ett mycket bra sätt att framställa somligas knäppa inställning..

Karzan sa...

Kul att du drar paralleller mellan tortyr/förtryck av en folkgrupp och politisk korrekthet i reseval. Konstigt nog reser många svenskar till Turkiet och det finns antagligen inte någon svensk som bryr sig om kurdfrågan när de gör sitt val att resa, men detta är precis den publik Rocky-serien skrivs till. Vem är det då Rocky hånar i serien? Kurder? Kul. Malm är kurdvänlig och han reser ändå till Turkiet varför skulle någon annan bry sig?

Knäpp inställning? Är det knäppt att vara emot förtryck av en hel folkgrupp? Är det inte knäppare att ignorera det?

Karzan sa...

Det ovan är förvisso inte huvudfrågan, jag tänker inte sitta och döma svenskar för att de skiter i kurdfrågan. Jag tycker däremot att det är osmakligt av en kurd att göra en sådan resa. Vill du argumentera emot så varsågod, finns två-tre ovanstående inlägg du kan anfalla.

Anonym sa...

obegripligt hur man kan komma till slutsatsen att gulan skiter i kurdfrågan när hela inlägget handlar om turkiskt förtryck av kurderna... det är ju precis sånt som icke-kurder i sverige behöver få höra om för att fatta.

Anonym sa...

Både kurder och svenskar verkar vara helt okunniga i den här frågan. Snacket om att åka till turkiet och spendera sina pengar som i sin tur dödar kurdiska befolkningen är ett korkat påstående. Man kunde hävda att det var så för kanske sisådär 10 år sen (om man då skulle vara en kurdvän). Situationen är idag helt omvänd då de flesta affärsinnehavare i Södra kusten är kurder. De kontrollerar hela kusten tillsammans med kurdiska maffian. Det importeras billiga (nästan gratis) arbetskraft från sydöstra turkiet. Deras familjer och klanen står för den här typen av arbetskraft. dessutom råder det ingen brist på slavar då de flesta kurdiska familjer har inte mindre än 8-10 barn. Att turismpengar används i det smutsiga kriget!!! Visst är det så...Som ett känt faktum är PKK är väldigt duktig på att samla bidrag (ibland med våld)från alla affärsinnehavare i turistområdena. Så finanserar PKK sitt krig mot turkiska armen. Och slagsfältet är inte bara berg och plato. Det exploderar bomber mitt på gatan och dödas barn emellanåt.
Så era blåögda svenskar... Åk till turkiet och spendera era pengar så mycket som ni kan. Ni gör en bra insats för kurder. Men hemma ska ni helst hålla tyst eftersom ni är så lättlurade av media och kurdiska lobbyn så när ni försöker komma med åsikter blir det pinsamt.

Anonym sa...

Det finns värre exempel än Gulans i dagens Sverige...kurder som har fått asyl här som köper lägenhet och sommarhus i Istanbul eller i de bästa badorterna!!!

1.Varför väljer de att investera i ett land där de är "förtryckta"?

2.Hur kude de få asyl i Sverige om det verkligen var så att de var förtryckta i ett land där de fortfarande kan ha semester och till och med bosätta sig på somrarna?

3. Var det det ljuvliga svenska systemet som lockade alla kurder hit ty det finns en miljon kurder i europa i diverse länder som Tyskland och Sverige...MEN en stor majoritet dvs cirka 29 miljoner kuder fortsätter att bo i sina hemländer och är verksamma både som läkare, poltiker, advokater, lärare osv.

1 000 000/30 000 000=3%

Var det bara 3 procent av kurderna som var "förtryckta" och kunde ta sig till RIKARE LÄNDER som Sverige medans resten av kurderna dvs 97% har valt att stanna kvar i sina hemländer...

Nej, det är någonting som INTE stämmer här!!!!

Kurdistan har förresten bildats i Norra Irak...där skulle alla jurder göra mer nytta...tillsammans med BARZANI.

En riktig patriot befinner dig på plats!

Anonym sa...

Jag läser kommentarerna ovan och reagerar över att Israel föreslås som resemål istället för Turkiet? Om nu Turkiet inte är ett politiskt korrekt (PK) resemål - hur PK är då Israel? Jag bara undrar... :)

Anonym sa...

Dumt att tro att pengarna går till PKK, hade PKK haft så mycket pengar som du får det att låta så skulle kurderna ha en egen NATO arme.

Pilå; åk till kurdistan, alla delarna och börja prata då.

Anonym sa...

Gulan jag tycker att du ska bortse från dessa vänstervridna kommentarer mot dig. Jag är kurd från Batman och jag håller på dig.

Det här med att man inte ska åka till Turkiet pga av att man då sponsrar i förlängningen den turkiska armen eller något annat är så befängd så att man knappt kan tro det. Om det är det man vill att man ska isolera Turkiet.

Då blir inte kurdernas situation bättre. Det är ju det militären och ultranationalisterna vill. Att isolera Turkiet från EU omvärlden så ostört kan fortsätta bedriva sin rastiska politik gentamot dess minoriteter och sko sig på ekonomin.


Jag hajjar inte hur man tro att att om man bojkottar Turkiet så blir saken bättre. Ja en boykott hade varit på sin plats om MHP hade styrt på samma sätt som man bojkottade Sydafrika.
Men när det är ett reformvänligt parti som har gjort mer för kurderna än PKK någonsin lyckats åstadkomma så förstår jag mig inte på deras resonemang.

Glöm inte för 20 år sen var själva ordet "Kurd" förbjudet att utala i turkisk media.

Premiärminister Tayyip Erdogan kom till Diyarbakir och utallade det bland nationalisterna så tabu-belagda ordet "Kurd" inför Diyarbakirborna och i rakt i ansiktet på generalerna som satt och förmodligen chock när Tayyip sa

"Kurdfrågan är min fråga!"

Kan du tänka dig!
Sen jag föddes har jag ständigt fått höra att det inte existerar någon kurdfråga.
Total förnekelse har varit politiken från Turkiets sida och så kommer detta från Tayyip!

Jag kunde bara se honom som en så modig man...som vågade ta så stora steg, och samtidigt fruktade jag för hans liv.

Precis som Yithzak Rabin blev mördad av en ultranationalistikt Israel för att han närmade sig Palestinierna blev jag fruktade att något sådant kunde hända Tayyip.

Nej vi ska resa till Turkiet och vi gör tusen gånger så mycket nytta när vi Passkontrollen säger "Jag är kurd" än skrika på stockholms gator "Biji Serok APO".

Föresten har jag ganska svårt att förstå att folk fortfarande följer APO trots allt vad han har sagt ifrån fängelset.
Det verkar inte som det inte går upp för PKK:are att Apo är i händerna på generalerna och säger precis vad de vill att han ska säga.

Är det en sådan Ledare ni vill följa?

Han är ingen Nelson Mandela Precis som stod på sig under 28 långa år i fängelset utan för en gång skulle förneka sin identitet.

Det första Apo gjorde var att förneka sin kurdiska identitet när han åkte fast.

Men å andra sidan kan man inte begära mer från en man som hade levt i bekvämt lyx i Damaskus. Utan att tagit en enda steg i den bistra verklighet hans krigare levde i bland de kurdiska bergen.

Nåväl nu ska jag inte kasta för mycket negativa saker på folk här.

Många känner ju inte till Apos baksidor. Och det kan jag inte klandra dem för.

Knutby borna ska inte klandras för att de vilseleddes av Helge Fossmo.

Anonym sa...

Bra skrivet av föregående talare.

Gulan, i min grekland och cypernresa fick jag uppleva turkhatet.

I grekland fick jag betala extra när jag sa att jag var turk i restaurangerna. Blev utslängd när jag o kompisen (grek) skulle åka runt i de grekiska öarna. Han blev kallad för förrädare.

I cypern var det ännu värre. Valde att besöka södra delen från turkiska delen. Det gick bra efter många om och men. Mina upplevelser kan du gångra med 10 från greklandresan. Dessa 2 länder är också med i EU, go figure.

Anonym sa...

VEM FAN HAR SAGT TILL DIG ATT ÅKA TILL TURKIET? VI E FAN FÖR SNÄLLA MOT ER..DET DÄR SOM DU SKREV E INGENTING..VI BORDE BRÄNNA ER PÅ PLATS..JAG ÄR STOLT TURK IN I HJÄRTAT..NI KAN BARA SNACKA I SVERIGE..HAHAHA ÅK TILL TURKIET LR TUSKLAND IST O SÄG ALLT DEHÄR A. Q OROSPU

Gulan Avci sa...

Här kommer en översättning till sista ordet i anonyms fega inlägg som han/hon inte vågar skriva på svenska.

Orospu betyder på ren svenska hora.

suck

Anonym sa...

"Turkiet fruktar både ekonomiska krav på kompensation och framtida territoriella krav från republiken Armenien som aldrig erkänt sin gräns med Turkiet."
Av Svante CORNELL
http://www.silkroadstudies.org/new/docs/publications/2007/0710UTRBL.htm