tisdag 31 juli 2007

Ingmar Bergmans arkiv kan räddas för 5 miljoner!

Legenden Ingmar Bergman har lämnat stort arkiv med anteckningar bakom sig. Enligt Bergmanstiftelsens ordförande är materialet i så dåligt skikt att det riskeras förstöras om arkivet inte digitaliseras. Det beräknas kosta 5 miljoner men stiftelsen saknar pengar.

Kulturministerns kommentar till 4-nyheterna ikväll var torftigt. Hon ville inte lova pengar från regeringens sida samtidigt som hon var mån att betona Bergmans betydelse för kulturlivet. Svenskt näringsliv med Bonniers i spetsen var däremot tydliga och sa att de vill vara med och finansiera arkivkostnaderna.

Bergmans insats för Sverige och det svenska kulturarvet är ovärderlig. Materialet är viktigt för både svensk och internationell kulturforskning. Många generationer kommer växa upp och läsa om Bergmans verk och om honom som en av 1900- talets absolut viktigaste personligheter.

Hans litteratur, filmer och teater är viktig inspirationskälla för många människor världen runt. Detta har vi fått bevis på senaste två dagarna. Därför bör arvet efter honom vördas på bästa sätt. Jag och många med mig väntar med förväntan på kulturministerns besked. Låt oss hoppas att det kulturhistoriska arvet är värt 5 miljoner.

4 kommentarer:

Peter A sa...

Ja, det är väl bara att gå ut på gatan och fråga folk om de vill pynta? Bonniers verkar ju villiga som du skriver. Det borde vara en bra investering om arkivet med anteckningar är så värdefullt som du menar.

Gulan Avci sa...

jag tror det är många svenskar som är beredda att betala en slant.

Peter A sa...

Och hur skall man göra med de som inte vill? Tycker du inte att de har rätt att bestämma själva om de vill vara med att finansiera detta?

Martin sa...

Onödigt dock dock att pytsa ut den här nyheten just nu. Visst att stiftelsen behöver pengar men vänta tills liket kallnat. 5 miljoner är väl ingenting, kommer fixa sig ändå. Ikväll ska jag se om Höstsonaten!