måndag 16 juli 2007

Sorgens dag i Kirkuk

Det var inte en fråga ”om” utan ”när” terroristerna skulle slå till på riktigt i Kirkuk Den kurdiska oljestaden Kirkuk utsattes för två terrorattentat idag. Över 80 människor dödades och hundratals blev svårt skadade.

Attentaten var riktade mot PUK (Kurdistans Patriotiska Union) vars partiledare heter Jalal Talabani, även president i Irak. Första bomben exploderade utanför PUKs högkvarter och andra bomben exploderade vid hasselmarkanden som är i rörelse hela tiden eftersom att människor söker sig dit för att handla, träffas och umgås.

I slutet av året ska en folkomröstning hållas om Kirkuks framtid. Både kurder, turkmener och araber bor i staden. Men Kirkuk har alltid haft en kurddominans. Både geografiskt och historiskt har det varit en del av Kurdistan. När Saddam Hussein sjösatte sin brutala anfalkampanj tvingade han bort kurderna från sina marker. In flyttade araber och staden fick en arabisk dominans.

Anfalkampanjen som var välregisserad av arkitekten Saddam Hussein skördade över 182 000 människoliv. Folkmordet i Halabja är kurdernas gemensamma tragedi. Över 5000 barn, kvinnor och män utsattes för gasattacker av den irakiska armen under ledning av kemiske Ali. Därför är jag glad att domen mot honom ska verkställas i just Halabja.

Efter Saddams fall 2003 fick kurder som fördrivits av armen flytta hem igen. Kirkuk är en av världens oljerikaste städer, man beräknar att 10 procent av världsoljan finns där. Oljeindustrin har varit mycket viktig för den irakiska ekonomin därför har frågan om Kirkuks framtid varit laddad i förhandlingar mellan regeringen i Badad och Hewler.

Det finns krafter som till varje pris vill förhindra att Kirkuk förenas med övriga Kurdistan. Oljeintäkterna skulle innebära att Kurdistan tog ett steg närmre självständighet. Detta är Turkiets värsta skräckscenario. Både premiärminister Erdogan och utrikesminister Gül har vid flertal tillfällen hotat gå in i Kurdistan för att hjälpa sina medbröder, turkmenerna som framförallt lever i Kirkuk.

Detta har varit turkarnas främsta argument. När uttalandet spred sig bland turkiska medier lät president Barzani via en intervju hos al-arabiya hälsa att om Turkiet går in i Kirkuk för att hjälpa sina medbröder så kommer Iraks kurder ställa upp för sina bröder och systrar i Diyarbakir. Det är ett uttalande få kurder glömmer (i alla fall inte jag)

Folkomröstningsdagen börjar närma sig. Kurdiska regeringen måste höja säkerheten kring Kurdistans gränser, i synnerhet Kirkuk, annars lär vi få se fler attentat riktade mot Kirkuk. Det vore en katastrof om folkomröstningen sköts på framtiden.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet Gulan. Jag gillar din öppenhet. Du är inte politisk korrekt i kurdfrågan vilket jag uppskattar.

Alan

Casparus Due sa...

Vad gäller folkomröstningen? Ses den som legitim av omvärlden? Mer bakgrund tack!

Gulan Avci sa...

Folkomröstningen ska äga rum innan sista december är det sagt.

Paragraf 140 i den irakiska konstitutionen stadgar just detta och är framröstat av hela irakiska folket.

Jag och Fredrik var i södra Kurdistan sommaren 2005 och skrev en artikelserie i fyra delar för expressen om utvecklingen.

En av artiklarna handlar just om Kirkuks framtid:

http://www.expressen.se/1.232690

Iraks konstitution hittar du här:

http://en.wikipedia.org/wiki/Constitution_of_Iraq

trevlig läsning

Anonym sa...

Du oss kurder så stolt :)

Anonym sa...

Du gör oss så stolta*

Gulan Avci sa...

Tack shill, det var snällt sagt.

Gulan

Anonym sa...

Skulle inte förvåna mig om turkiska MIT legat bakom det.