måndag 14 april 2008

Att avskaffa EBO löser inte integrationsproblemen

Idag skriver socialdemokraten Aydin Özkaya i Expressen om de problem som uppstått i hans kommun Södertälje med den alltför stora flyktinginvandringen dit. Enligt honom ”klarar sig flyktingar med endast sitt eget språk från morgon till kväll”. ”De kan använda det egna språket när de ska handla mat, när de ska hämta barnen i skolan och när de går till tandläkaren.” Därför vill han avskaffa EBO (Lagen om Eget Boende)

De flesta förstår att integrationen hämmas när det inte finns incitament för människor att lära sig svenska. Men att tro att lösningen ligger i att avskaffa EBO är varken konstruktivt eller lösningen till Södertäljes problem. EBO ges till flyktingar under prövningstiden, får man stanna i landet är det fritt att flytta vart man vill även Södertälje.

Mona Sahlin hyllas för att hon omprövat sina tidigare ståndpunkter, Tobias Billström anklagas för att inte ta frågan på allvar. Det känns märkligt att sossar plötsligt när de förlorar makten är beredda att ompröva allt, uppenbarligen räckte inte tolv år i regeringsställning för att förstå att den integrationspolitik som fördes i alla dessa år skapade öar av utanförskap och isolering. Snacka om hyckleri i dubbelförpackning.

Mycket återstår att göra för att rensa upp efter sossarnas förödande politik som genomsyrats av en omhändertagandementalitet och gett förödande konsekvenser för hela samhället, inte minst ur ett välfärdperspektiv. Det som behövs är bland annat;

1. En jobbskapande politik som tar vara på och ser människors kunskaper och erfarenheter som en tillgång istället för belastning. Den första frågan en flykting ska få är vad hon kan och på vilket sätt hon vill vara med och bidra.

2. Direkt börja på SFI, lära sig språket och få en praktikplats (helst kopplat till ens eget yrke från hemlandet) möjligheten att lära sig yrkessvenska ska premieras. Har man utländsk examen ska validering göras inom tre månader.

3. Inför tydliga informationskampanjer för att människor självmant ska välja att flytta till annan ort. Det ska framgå klart och tydligt att förutsättningarna att få en bra start är mindre bra i Södertälje än i Kävlinge kommun men att införa kommunarrest vilket Södertälje i praktiken förespråkar är inte rätta vägen.

4. Arbeta förebyggande mot diskriminering på arbetsmarkanden. Regeringen har bland annat slagit samman de olika ombudsmännen mot diskriminering till en myndighet (diskrimineringsmyndigheten)

Regeringen har genomfört en massa reformer under de knappt nitton månader de suttit vid makten och än finns mycket kvar att göra. Södertälje står inför en svår utmaning och behöver hjälp, men att som Özkaya lättvindigt skylla ifrån sig tolv års integrationsmisslyckande på den nuvarande regeringen är allt annat än trovärdigt. Det hjälper inte att skrika högt i opposition så länge man inte är beredd att ta ansvar i majoritet.

Läs artikeln här

1 kommentarer:

Anonym sa...

Det kommer aldrig att lösas! Vi måste stoppa invandringen och ordna utbilding och jobb åt de som redan är här vi kan inte skita i dem! Roberth Ström