tisdag 30 juni 2009

Almedalen 2009

Nu är jag hemma igen efter en mycket trevlig vecka i Cypern. Nyheten om Mickael Jacksons död har väl knappast förbigått någon. Jackson har onekligen haft stor betydelse för många människor genom musiken och dansen. Hans liv har varit som en berg – och dalbana, kantad av olika skandaler - men idag bör vi komma ihåg honom som the King of pop.

I år har jag valt att skippa Almedalen, över tusen olika evenemang äger rum under veckan. Politiker, media, opinionsbildare, intresseorganisationer, PR- byråer och massa andra är på plats. Det är ett bra tillfälle att bilda nätverk, lobba eller socialisera sig på Donners Brunn med rosévin eller annan svalkande dryck med makthavare och andra. Jag laddar upp för nästa år istället.

Igår var folkpartiets dag och här kan du lyssna på Jan Björklunds tal som för övrigt var lysande retoriskt med tydliga budskap.

Igår passade även den röd-gröna alliansen på att släppa ett utspel om fastighetsskatten. Förändringarna är marginella och skiljer sig inte nämvärt från dagens system. Mona Sahlin har fått Lars Ohly att gå med på en uppgörelse, men frågan är hur dyrt enigheten blir för sossarna. Vad har Ohly krävt i gengäld av Sahlin? Slopa alla tre stegen i jobbskatteavdraget, chockhöja skatterna för låg och medelinkomsttagare, fortsatt flum framför kunskap i skolan, slakta näringslivet, förstatliga bankerna, fortsätta kräva utträde ur EU.

Idag har vi få svar på många frågor, men förhoppningsvis vet vi inom snar framtid vad som gäller. Helst i god tid innan valrörelsen drar igång i augusti 2010.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

torsdag 18 juni 2009

Trevlig midsommar

Igår var sista voteringen i riksdagen. Folkpartiet fick en ny högskole - och forskningsminister Tobias Krantz som efterträder Lars Leijonborg. Kort kan våren summeras som intensiv men rolig. Folkpartiet drev en mycket bra valrörelse till EP-parlamentet. Vi ökade från två till tre mandat och landade på 13,6 procent.

I morgon är det midsommarafton och vi alla hoppas på fint väder. Än så länge ser det tjockt ut i himlen men kanske inträffar något mirakel i natt, vem vet...

Själv har jag packat väskan, om någon timme åker hela familjen till Nämndö. Där vi traditionsenligt firar midsommar varje år med sill, potatis och snaps Jag har fortfarande inte lärt mig äta sill och dricka snaps, så vi får se hur det går i år.

Bloggen kommer vila fram till första juli men fram till dess vill jag önska alla er läsare en trevlig midsommar och sommar.

//Gulan

onsdag 17 juni 2009

Tobias Krantz ny högskole - och forskningsminister

För en stund utnämnde Jan Björklund Tobias Krantz till ny högskole– och forskningsminister. Tobias har suttit i riksdagen sedan 2002 för Jönköpings län. Är doktor i statskunskap, sitter i partistyrelsen och har sedan många år haft en central roll i folkpartiet.

Utnämningen av Tobias Krantz visar även på att Jan Björklund ser bortom 2010 och satsar inför framtiden. Krantz kommer att göra ett mycket bra jobb. Hans tjocka CV och gedigna kunskaper inom området kommer att stärka Sverige som en ledande forsknings – och kunskapsnation. Lars Leijonborg påbörjade och genomförde mycket viktiga reformer under sina år som högskoleminister, nu tar Tobias över staffettpinnen och det har vi all anledning att fira idag.

Dn, SvD, Expressen, Aftonbladet, Lena Mellin

Läs även andra intressanta åsikter om , , , ,

måndag 8 juni 2009

Yes, we did it again!

Lite omtumlad och med glädjesmälla har jag tagit mig till jobbet idag. Gårdagens stämning var helt underbar. Valarbetare, medlemmar, förtroendevalda och kandidater stod sida vid sida och väntade in valresultat. Folkpartiet ökade till 13,6 procent och vi fick ett mandat till.

Vi sa det innan valrörelsen, och vi säger det nu igen: ”Folkpartiet skickar inga gnällspikar till Bryssel”. Marit Paulsen, Olle Schmidt och Cecilia Wikström är garanten för att Europasamarbetet lever vidare i Bryssel och här hemma i Sverige.

Inte en enda gång under valrörelsen vacklade vi med vad vi tycker om EU. Vi gick till val med tydliga budskap. Vi är varken nja eller nej sägare. Vi säger JA- till Europa, vi säger ja till Euron, vi säger ja till europeiskt FBI och vi säger NEJ- till jordbruksstöd.

Utan gemensamma ansträngningar hade det inte varit möjligt, men jag vill ändå rikta ett stort tack till Marit Paulsen. Marits förmåga att kommunicera med människor, hennes tydlighet och ärlighet har ingett respekt bland alla ålderskategorier. Så finns givetvis en person till som förtjänar beröm. Vår partiledare Jan Björklund vågade trotsa etablissemanget och stå upp för Europas framtid. Till skillnad från vissa andra partier stod vi fast vid vårt program hela vägen.

Idag har vi liberaler all anledning att känna oss stolta över valsegern – men vi får inte slå oss till ro. Det är lite mer än ett år kvar till riksdagsvalet. Vi behöver vara minst lika många då som kavlar upp ärmarna och ger oss ut i hela vårt avlånga land och berättar för väljarna om våra visioner för ett liberalare Sverige.

Dn, Dn, Dn, Newsmill, Dn, Dn, Dn, Dn, Dn, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, Expressen, Aftonbladet

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

fredag 5 juni 2009

Använd din demokratiska rättighet, gå och rösta

Nu är det femtio timmar kvar tills vallokalerna stänger. Det har varit en bra valrörelse. Väljarna är mer medvetna om valet och det har rått en positiv stämning allmänt. Medierna har gett stort utrymme åt kandidaters som inte står på valbara platser som kört stenhårda personvals kampanjer. Det är bra eftersom att valtemperaturen höjs.

Det skapar en sund konkurrens mellan kandidaterna. För några år sedan var det lättare för en toppkandidat att luta sig bakåt eftersom att risken att bli förbi kryssad var liten. Men idag ser vi hur spelplanen ritats om.

Jag tycker folkpartiet gjort en bra valrörelse, vi har flera duktiga kandidater som vikt hela sin vakna tid på dygnet åt sina kampanjer. Vi har synts i medierna, har haft bra täckning i valstugorna, och våra affischer har setts över hela landet. Budskapet har nått väljarna och det har vi fått utdelning för i senaste mätningarna.

Nu är det valspurt. Det finns fortfarande många väljare som inte bestämt sig för vilket parti och vilken kandidat de ska rösta på. Därför är det viktigt att vi folkpartister fortsätter övertyga väljarna, familj, vänner, bekanta och grannen vid köttdisken på ICA.

Ju fler som röstar desto starkare står vår demokrati. I SR:s slutdebatt för en stund sedan fick toppkandidaterna avsluta debatten med en halvminut var för att förklara för väljarna om varför man ska rösta på just dem. Marit Paulsen (FP) sa det som fler borde säga:

" Jag kommer inte att be dig att rösta på mig eller folkpartiet. Jag ber och vädjar om använd din rösträtt. Rösta på det demokratiska parti och den kandidat du som du tycker är vettigast. Men låt oss rösta på söndag så att vi bidrar till att hejda den ström av svarta spöken från det förflutna som tenderar att överta den europeiska politiska marknaden. Titta på Holland".

Läs även: Aftonbladet, DN, DN, SvD, SvD, SvD

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , , ,

torsdag 4 juni 2009

Antisemitiska inslag i valrörelsen

Idag skriver Negar Josephi om antisemitisk klotter på olika kandidaters affischer i Expressen- kultur. I Enskede har folkpartistiska och moderata affischer blivit nerklottrade.

Passerar man stadshuset kan man i värsta fall mötas av såna här affischer (se längre ner). Bilderna är tagna av skolborgarrådet Lotta Edholm (fp).

Det märkliga i sammanhanget är att just borgerliga och i vissa fall socialdemokratiska kandidater som är Israelvänner drabbas värst. Jag har nog inte passerat en affisch på Fredrik som inte klottrats ner med hitlermustasch, davidstjärnan eller andra vulgära ord.

Med bakgrund av vad som hänt i Skärholmen och Uppsala där folkpartistiska valarbetare blivit slagna och fått ägg kastade på sig av vänsterextremister blir det inte svårt att gissa vilka som ligger bakom klottrandet.

Jag är rädd för att den här valrörelsen gett försmak på hur nästa års val kan komma att se ut. Låt oss bara hoppas på att det inte blir värre.

Läs även Jonathan Leman och Lotta Edholms blogg


Ingen skillnad på arrangerade och tvångsäktenskap

Ungdomsstyrelsen presenterade nyligen rapporten ”Gift mot sin vilja”. Förra året gav integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni myndigheten i uppdrag att kartlägga förekomsten av arrangerade äktenskap.

Kartläggningen har haft tre inriktningar: beskriva situationen för unga upp till 25 år, beskriva den kompetens som finns hos berörda myndigheter och identifiera eventuella kunskapsluckor och utvecklingsbehov.

Kartläggningen visar att cirka fem procent, 70 000 ungdomar mellan 16-25 år upplever att de inte har möjlighet att fritt välja vem de ska gifta sig med och 8500 av dessa är oroade över sin livssituation.

Det finns skillnader mellan arrangerade äktenskap och tvångsäktenskap men det finns en gråzon som också nämns i rapporten.

I arrangerade äktenskap samtycker du till att någon väljer din partner. Du kan alltid säga ”nej” utan att vara rädd för repressalier, men dock fattas besluten av någon annan än dig själv. I tvångsäktenskap har antingen en eller båda parterna tvingats ingå äktenskap. Man har inget att säga till om.

Flickor och pojkar som lever hedersrelaterade liv har väldigt lite eller inget att säga till om i beslut som rör deras framtid. Det behöver inte alltid vara uttalat att man ska gifta sig med någon som familjen valt ut åt en. Men många ungdomar växer upp med oskrivna koder och trycket på att lyda familjen finns redan från barnsben. När pressen blir för stor är det få som vågar ifrågasätta av rädsla.

Killar och tjejer möter olika problem. För tjejer handlar det om att upprätthålla familjehedern, dvs. vara oskuld tills man gifter sig. Killar tvingas agera beskyddare åt sina systrar. Rapporten visar också att det är killar som i större utsträckning utsätts för hot, våld och kränkningar.

Jag tror det bland annat har att göra med att killar har större frihet både hemma och ute, de kan ha sex innan giftermålet, men friheten innebär i slutändan ansvar för att hålla samman familjen. Då blir trycket större på killarna att tillmötes gå föräldrarna. Man står i tacksamhetsskuld till föräldrarna. Flickor däremot är begränsade, de har inga eller få erfarenheter av livet utanför hemmet och därmed är konfliktytorna begränsade eller inga alls.

Det är även bland mer religiösa och mindre utbildade familjer trycket på ungdomarna är störst att t.ex. gifta sig med partner föräldrarna har valt och att inte delta i vissa ämnen i grundskolan som t.ex. sex- och samlevnad och simning.

Rapporten pekar också på brister i lagstiftningen. Det saknas ett barn- och ungdomsperspektiv, myndigheter och andra institutioner har inte samlad kunskap för att möta och hantera dessa problem.

Minister Sabuni skrev på debattsajten Newsmill igår att siffrorna kom som en överraskning, trots att hon är väl insatt i problematiken. Jag förstår henne, rapporten är en dyster läsning. Vi lever i världens mest jämställda och moderna land, ändå står en stor grupp unga människor rättslösa och saknar sina grundläggande medborgerliga rättigheter.

Trots det är jag hoppfull för framtiden. Ingen annan minister har på så kort tid gjort så mycket för att lyfta in hedersfrågorna in i politiken. Idag har vi tillräckligt med faktaunderlag för att gå från ord till handling.

I söndags presenterade Nyamko Sabuni tillsammans med utbildningsminister Jan Björklund delar av den nya skollagen som ska ut på remiss i sommar på DN-debatt. I den nya skollagen kommer dagens dispens från undervisning tas bort. Det innebär kort sagt att alla elever får rätt till jämlik utbildning. Skolan ska gå före föräldrarnas religiösa övertygelse. Detta oavsett vilken religion man tror på.

Avslutningsvis kan man väl säga att det handlar om en rad olika åtgärder. Lagstiftning, kunskap och information, jämställdhetsundervisning redan i förskolan, attityder, information för nyanlända om lagar, regler och mänskliga rättigheter.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

tisdag 2 juni 2009

Oslagbart!

Detta är valrörelsens hittills bästa inslag. Fredrik och Zaida blir stajlade i TV4.

Skriver på Newsmill

Jag skriver på Newsmill om Turkiets medlemskapsförhandlingar med EU. Artikeln är också ett svar på CUF:s ordförande Magnus Anderssons artikel i samma ämne. Andersson menar att det är viktigt att EU inte stänger ute Turkiet för att landet är muslimskt. Jag hävdar att reformer för demokrati och frihet ska vara överordnat religion.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

måndag 1 juni 2009

Skriver i Expressen

Idag skriver Fredrik och jag i Expressen om barnuppfostran. Debatten har tagit ny fart efter författaren och niobarnsmamman Anna Wahlgrens senaste metod att få små barn att sova.

Metoden heter "Tryckpressen" och går ut på att bebisen ska ligga på mage i vagnen och skjutsas fram och tillbaks med huvudet nertryckt. En del barnläkare har kritiserat metoden och menar att det är så riskabelt att det skulle kunna orsaka hjärnskador om föräldrar tar i för mycket. Läs hela artikeln här.

Läs även andra intressanta åsikter om , , ,