onsdag 23 maj 2007

Statsministern attackerad!

Igår gick en reporter från STRIX-televison över alla gränser när hon i en s.k. intervju sprutade vatten mot statsminister, Fredrik Reinfeldt i samband med en filmpremiär i Stockholm.

Tänk om det hade varit en riktig attack? Jag vill inte ens föreställa mig vad konsekvenserna blivit. Ännu en svensk statsminister skjuten på öppen gata, så skulle rubrikerna ha lytt världen över.

Sverige har varit unikt i världen med sin öppenhetsprincip, andra länder har sett oss som föregångsland (med undantag av diktaturregimer). Före detta statsministrar som rör sig fritt bland allmänheten utan livvaktsskydd, statsråd som cyklar till och från jobbet. Riksdagsledamöter som bor granne med helt vanliga svenskar. Allt detta är unikt för oss och det ska vi fortsätta värna om.

Men tyvärr leder händelser som gårdagens till att avståndet ökar. Politiker kommer i fortsättningen i större grad att isolera sig därför att de är oroade över sin egen säkerhet. Detta är mycket oroande och borde tas på stort allvar.

Det finns en risk att människor drar sig från att engagera sig politiskt i fortsättningen om priset blir den egna säkerheten.

1 kommentarer:

Anonym sa...

jag begriper inte varför statsministern inte har/hade skydd vid denna händelse. Han är ju trots allt den som "styr" landet. Ska Sverige ännu en gång finnas på löpsedlarna världen över och "mista" sin oskuld än en gång. Att tro att sånt inte händer i Sverige två gånger är naivt. Senaste händelsen var ju 2002. Visserligen inte en statsminister, men ändå. Öppenheten är jättebra men man får inte vara dum.

Kungaparet och kronprinsessan har mer eller mindre ständig livvakt. Är de viktigare än statsministern*suck*