lördag 20 december 2008

Erkänn folkmordet på de kristna

Idag skriver Sakine Madon, krönikör i Expressen en läsvärd text om folkmordet på de kristna som begicks 1915. I Turkiet har frågan länge varit mycket kontroversiell och kan leda till stränga straff för den som vågar prata öppet om det.

I Sverige har frågan varit uppe på riksdagens bord sedan 1999/2000 och vid alla tillfällen har en majoritet av ledamöterna röstat emot ett erkännande vilket jag tycker är skandal. I våras var Fredrik den enda borgerliga ledamot som vågade stå upp för demokratins principer och röstade för ett erkännande.

1900 talets första folkmord har ännu inte fått ett erkännande. I Sverige bor barn och barnbarn till många av de som föll offer och de lever med öppna sår som inte kan läka tills de får upprättelse.

Trots att forskarna är överens om att folkmordet var just ett folkmord så verkar vi i Sverige hellre gå Turkiets ärenden. Men vi gör det med motiveringen att folkmordskonventionen kom till 1948. Men precis som Sakine skriver så skedde förintelsen innan 1948.

Det verkar som att Sverige liksom många andra EU länder är mer intresserad av att få med sig Turkiet till vilket pris som helst. Turkiet behöver inte göra upp med det förflutna. Man sätter nollstreck och blickar mot framtiden. De stora förlorarna är kommande generationer som inte kommer få tillgång till en sann historiebeskrivning, varken i arkiven eller i läroböckerna.

Den som tror att Turkiet kommer tvingas göra upp med oförätter när de väl kommit med i EU har fel. Den dagen Turkiet blir medlemmar kommer inte något annat land kunna tvinga dem till något. Därför är det viktigt att den processen förs nu.

Nästa vår kommer folkmordsfrågan upp på riksdagens bord igen, då hoppas jag att fler har mod att trycka på ja-knappen.

kort uppdatering: Året 200o erkände man det armeniska folkmordet, men året därpå när en del riksdagsledamöter ville inkludera folkmordet på assyrier/syrianer och kaldéer tog riksdagen tillbaks hela erkännandet.

2 kommentarer:

Sancak Beyi Emre sa...

Vilken tur att ingen tar Expressen på allvar.

Emre

Kurdistan and Hayastan sa...

tack för ett bra inlägg, noela te pîroz be Gulan xan!