torsdag 14 augusti 2008

Ingmar Karlssons senaste bok om Kurdistan

I expressen kultur recenserar Dilsa Demirbag-Sten Ingmar Karlssons bok "Kurdistan landet som icke är". Karlsson är generalkonsul i Turkiet och har varit en flitig debattör i bland annat Turkiet och kurdfrågan. Jag har både suttit i panelsamtal med honom och lyssnat till honom vid andra tillfällen.

Bäst kommer jag ihåg gången då jag, Karlsson och Turkiets ambassadör var med i samma paneldebatt. Vi höll ett varsitt anförande som följdes av ett panelsamtal. Jag talade om Köpenhamnskriterierna och fokuserade på tre saker. Kurdfrågan, Cypernfrågan och folkmordet på de kristna under första världskriget.

Karlsson nämnde knappt kurdfrågan och ambassadören hävdade bestämt att Turkiet uppfyller EU:s krav för medlemskap och tog inte ordet kurd ens i sin mun. Som tur är var jag sist på talarlistan vilket gav mig möjlighet att dels kommentera och dels rätta en del av herrarnas påståenden angående den turkiska demokratin.


Turkiska pansarvagnar rullar in i en kurdisk stad.

Efter pausen var det tänkt att vi tre skulle sitta med i ett panelsamtal inför en fullsatt publik. Men ambassadören fick plötsligt för sig att inte delta, han lämnade en fullsatt sal och kvar blev jag och Karlsson. Vi blev alla som frågetecken, kanske blev han förnärmad av alla de gånger jag nämnde ordet kurd och Kurdistan. Men tack och lov så bor man i Sverige annars hade jag fått skaka galler i något turkiskt kvinnofängelse.

Boken ska även översättas till turkiska, jag är nyfiken på titeln eftersom att ordet kurd och Kurdistan är förbjudet enligt lag i Turkiet. Jag har själv inte läst boken men har förstått av andra som gjort det att den innehåller en massa "sakfel". Karlsson kommer med stor sannolikhet åka runt i Sverige och agera Turkiet och kurdexpert efter att hans förordnande går ut om några månader. Då är det viktigt att hans analys av det politiska läget inte står oemotsagd. Därför är det bra om en diskussion kring Turkiets demokratiarbete i fortsättningen ges mer uppmärksamhet med tanke på att valet till EU parlamentet snart närmar sig.

Läs även andra intressanta åsikter om , , ,

15 kommentarer:

Anonym sa...

När ska det skrivas en bok om Ingemar Karlsson undrar jag? Det vore mycket intressant att ta hjälp av en specialist i psykiatri och undersöka när hans agg mot kurder började. En historieforskning och en psykiatrisk utvärdering vore inte mer än rättvist. Skriver man sådan "fakta" om kurder så borde man också förklara sig.

Mvh

En som inte ljuger!

Anonym sa...

Så du påstår att du är Turkiet expert?

Såna som du ljuger...falsk propaganda genom att ljuga och svärta ner Turkiet från din sida

Anonym sa...

so fort nån skriver nåt dåligt om kurder so är han dum tro inte svenskar är so dumma....

Anonym sa...

tack fö ett bra inlägg!

Anonym sa...

Varför tror du att vi kurder inte har vunnit den väpnade o politiska kriget mot Turkiet? Jo för att det finns allt för många Karlson, carl bildt här i europa! De tror att de är kurd experter och de tar endast info från den turkiska staten! Skit bra att du tar upp sådant!!!!

Gulan Avci sa...

Jag är ingen Turkietexpert men har tillräckligt med kunskap för att skriva om ämnet.

Jag tycker det är jätte bra att Ingmar Karlsson och andra deltar i debatten men det är samtidigt viktigt att de inte står oemotsagda eftersom att de har en tendens att skönmåla den turkiska demokratiprocessen.

Allt gott

Anonym sa...

Som kurd vill alla som lyssnar och läser det Ingemar yttrar sig om Kurder och Kurdistan ska förstå att Ingemar Karlsson med mycket stor säkerhet är mutad/köpt av turkarna. ALLA hans argument är klassiska turkiska. För ett år sedan skrev han på SVD att religionen (EU som en kristen klubb) är orsaken till att Turkiet inte kommer med i EU. Detta är ett mycket klassiskt turkiskt argument. Nästa tecken på att Ingemar är mutad är hur han välkomnade en turkisk invasion av Södra Kurdistan runt årsskiftet. Sedan alla anti-kurdiska argument i sin nya bok. Det är helt klart att han är köpt.

Ni borde läsa Claes Nordmarks (politisk sekreterare) blogg från april, 2007... med rubriken "Obalanserad svensk generalkonsul skjuter långt utanför målet". Där menar Claes att Ingemar försöker förvränga Turkiets situation. Han skriver bla. "Varför berör Karlsson endast den religiösa aspekten och inte de problem som Turkiet faktiskt har och som är huvudorsaken till att förhandlingarna om ett EU-medlemskap faktiskt har dragit på tiden? Problem som att yttrandefriheten fortfarande är kraftigt begränsad, att minoriteterna förtrycks, att militären har på tok för mycket makt m.m." och "Nej Karlsson, det här duger inte! Din analys är alldeles för högt upp i det intellektuella blå, vilket gör att du missar de grundläggande problem som finns med ett turkiskt EU-medlemskap. Du kanske borde prata lite med minoriteterna i landet och se vad de tycker om den demokratiska situationen i landet, de delar knappast den okritiska bild som du målar upp.". (http://claesnordmark.blogspot.com/2007/04/obalanserad-svensk-generalkonsul.html)

Anonym sa...

Jag som svensk måste säga att jag slutat åka till Turkiet sedan jag såg hur Turkisk polis misshandlade två tonåringar som stod och pratade kurdiska på gatan. Från början trodde jag det handla om något helt annat tills att vi försökte hjälpa ungdomarna som låg sönderslagna på gatan. Då berättade ena på turkiska till min turkiska flickvän att polisen hade hört när dem pratade kurdiska med varandra och sagt terroristjävlar. Detta inträffade 2004 strax utanför Istanbul, en stad med miljoner kurder.

Anonym sa...

Johan Strömberg? Du är alla dar i veckan en kurd.

Sjukt att en kurd kan sjunka så lågt...

L. Johansson

Anonym sa...

Gulan Avci:

Oroa dig inte, sakta men säkert förvandlas Turkiet från en kemalistisk stat till en demokratisk. Kemalismen har lidit ett svidande nederlag den sista tiden och det har liksaså apoisterna (marxist- leninisterna) i PKK. Det är ju dessa som vissa "liberaler" anser representera kurderna i Turkiet, vilket INTE stämmer.

Skönt att Ingmar Karlsson spräckt hål på er bubbla. För den nationalism som den kurdiska diasporan ägnar sig åt kan liknas vid den som kemalismens stod för under 20 och 30 talet.

Johan Strömberg:

En släkting till mig pratade kurdiska med en annan polis under en semester för ett par år sedan. Detta gjorde han framför 2 andra polismän som var turkar.

Istanbuls borgmästare säger öppet att han är kurd. En hyllad man som styr och ställer över Turkiets största stad och ekonomiska centra.

Anonym sa...

Osman

Su motsäger dig själv i din replik. Du skriver att den nationalism som den kurdiska diasporan ägnar sig åt existerade i Turkiet under 20-talet. Samtidigt erkänner du att Turkiet består av en kemalistisk stat. Uhh?

Kemalismen och de ultranationalistiska krafterna som genomsyrar det turkiska samhället, och även utanför Turkiets gränser, sätter stopp för utvecklingen.

Ultranationaloistiska grupper, som består av generaler, andra höga militärer, journalister och rika affärsmän hämmar utvecklingen i landet.

Du lever i en fantasivärld om du tror att demokratin sakta men säkert kommer. Turkiet går bakåt i processen, inte framåt. Det räcker inte med några fina formuleringar, reformer och dylikt. Det måste infrias i verkligheten.

Anonym sa...

Boken ska tydligen innehålla ordet Kurdistan så förbjudet i lag kan det inte vara som du påstår.

Anonym sa...

att det e förbjudet att använda sig av ordet kurd och kurdistan, kan du hänvisa vilken lag det är. Jag är jurist och har inte hittat liknande.

Anonym sa...

Karlsson!
ju mer sådane böcker destå mer invandrare, ju mer teknologi export till Turkiet, destå mer kurdimport till Sverige. skriv på bara!

Anonym sa...

Numera finns kurdisk tv i Turkiet, så förbjudet kan det inte vara.