torsdag 20 augusti 2009

Yttrandefriheten gäller alla!

Det är väl inte okänt för någon att Aftonbladets kultursida antagit en allt brunare färg de senaste åren.

I måndags publicerades en artikel skriven av Donald Boström. Han hävdar att israeliska soldater ägnar sig åt organplundring på palestinier. Det hävdade man på medeltiden också, då hette det att judar ritualmördade kristna barn. Texten är så osmaklig att man får ont i magen. Inte överraskande är det kulturredaktören Åsa Lindeborgs glasögon som granskat och godkänt artikeln. Det visar mer på hennes ideologiska kompass än Boströms lösa påståenden.

Detta har föranlett kritikstorm i Israel. Israeliska UD har protesterat till både svenska regeringen och vår ambassad i Tel Aviv. Svenska ambassadören Elisabeth Borslin Bonnier har tagit avstånd från artikeln vilket är mycket ovanligt att en ambassadör gör.

Jag är stor vän av staten Israel och det judiska folket. Våra länder vilar på demokratiska värden. Yttrandefriheten, press- och tryckfriheten är lika fri i Sverige som i Israel, därför är det förvånande att man kräver ursäkt för publiceringen.

Jag har förståelse för att människor känner sig kränkta, upprörda och förbannade. Aftonbladet borde hiva antisemitiskt bråte över bord i stället för att publicera det med krigsrubriker över hela uppslag i tidningen. Men det kan inte innebära att vi viker oss i principfrågan att våra medier är fria och har rätt att publicera även sådana texter. Läs också journalisten och författaren Dilsa Demirbag-Stens inlägg på Expressen-Kultur. Johan Ingerö har två viktiga inlägg på sin blogg om å ena sidan yttrandefriheten och andra sidan Jan Helins tillkortakommanden.


Newsmill: Pål Bergström, Per Gahrton, NiklasEkdal, John Ahlmark, Åke Wredén,
Expressen:
Aron Lund, DN, SvD, SvD

Läs även andra
intressanta åsikter om , , , , , ,

15 kommentarer:

Anonym sa...

tack gulan, jag hade inte räknat med att du skulle vara rakryggad i den här frågan eftersom att det har med Israel att göra, men nu vet jag att du är uppriktig varje gång du skriver att yttrandefriheten ska försvaras

fortsätt med det, hälsningar Fabian

Anonym sa...

Gulan Avci talar i sitt inlägg om samma värderinger i "våra" länder. Vad menar Gulan med "våra länder"? Gulan är inte svensk utan utger sig härstamma från Kurdisk släkt. Då har Gulan en hel del gemensamt med massmördarna i Israel med tanke på att Kurderna var turkarnas handgångna vaktstyrka vid fördrivandet och mördandet av ca 1,5 millioner Armenier i norra Turkiet 1908/1917

Joe sa...

Hejsan Gulan och tack för mycket kloka tankar.

Just din position som tydlig vän av Isarel gör ditt utspel så mycket viktigare. Uppenbarligen fick isareliska diplomater ideolgisk härdsmälta denna gång.

Nästa gång har vi återigen arabförbundets ambassadörer som står utanför UD och kräver att regeringen skall fördöma nån artikel som kritiserat araber eller islam.

Förutom en massa korkade uttalande så verkar vi för en gångs skull fått en svensk debatt där både kända Isarelvänner och Israelkritiker verkar överraska varandra med att våga stå upp viktiga principer utan att bara försvara den egna "sidan".

Du kanske redan sett SKMA´s sammanställning från folk som du kanske annars debatterar emot:

http://jonathanleman.blogspot.com/2009/08/kritiker-av-israelisk-politik-sagar.html

Anonym sa...

Kritik av Israel innebär inte att man är antisemit. Det infekterar debattklimatet och försvårar fredsprocessen mellan judar och palestinier. Vakna upp och inse faktum.,

Anonym sa...

Har du verkligen läst artikeln Gulan?

Anonym sa...

Att utmåla oliktänkande som antisemiter är billigt knep i syfte att få tyst på kritiken. jag påstår inte att du på något sätt försökt kväva debatten, tvärtom har du visat dig vara en ärlig och principfast politiker som tagit ställning för grundlagarna

Gulan Avci sa...

yttrandefriheten och andra grundläggande friheter ska försvaras oavsett vad. Israeliska UD agerade fel när man ville att regeringen skulle agera mot AB och vår ambassadör gick väl över sina befogenheter.

Men låt mig också vara tydlig med en annan punkt: Efter att ha följt debatten noga blir jag mer och mer övertygad om att det var uppsåtligt. Lindeborg var väl medveten om efterföljande debatten och nu vädrar de bruna morgonluft och demoniserar Israel och smädar judar allt vad de kan i yttrandefrihetens namn.

Under Muhammedkarikatyr"krisen" hade AB en helt annan inställning till yttrande- och pressfriheten. Då hette det att 1.5 miljarder muslimer känner sig kränkta av att deras profet avbildas som terrorist.

Anonym sa...

Men yttrandefriheten försvara inte förtal och hets mot folkgrupp. Det är brott mot Sveriges lagar, som man borde utreda om Aftonbladet har gjort sig skyldiga till.

Ässet sa...

På vilket sätt skulle en ankalgelse mot israelsiska soldater vara het mot folkgrupp och behöva utredas. Vorde det inte bättre om man utredde det som stod i artikeln, nämligen att israelsiak soldater mördar palestinska ungdomar och begraver dom nattetid med uppsprättad buk?

Joe sa...

Visst anonym och det visar ännu tydligare varför det är så urflippat vare sig Israeliska eller Arabiska regeringar kräver att svenska regeringen skall ingripa.
Antisemitism faller definitivt under förtal och hets mot folkgrupp, alltså är både svenskar och för den delen Isareliska regeringen fria att anmäla Boström och Aftonbladet.
Här har plöstligt Isarel och Arabstaterna hamnat på exakt samma sida när man inte fattar att vi i demokratiska stater inte vill ha regeringens fingrar med i vare sig vad tidningarna får publicera eller domstolarnas arbete.

Det kanske kan bli ett fredsinitiativ att hjälpa både politiker från Iran, Saudiarabien, Isarel m.fl att få gå en gemensam kurs i grundläggande demokratiutbildning

Anonym sa...

Gulan, vart EXAKT hävadar Boström att "att israeliska soldater ägnar sig åt organplundring på palestinier"?

Och du ska vara riksdagsledamot?! Att du är FP är mer förståeligt. Hur var det nu med den där IT härvan? Vad var din medborgarinsats i det fallet?

Och hur är det nu med israelis organ handel? Vad säger fakta? Ojdå, näe det pratar vi inte om. Utan vi skriker och ropar ANTI-SEMITISM istället så att Israel kan få fortsätta att bygga ut och förtrycka palestinier. De senaste är ju ändå bara onda och primitiva muslimer.

Tillskillnad från FP!?

Pinsamt!

Gulan Avci sa...

Anonym du kan ju alltid ställa frågan till Boström som efter publiceringen bestämt hävdar att han inte har belägg för sina påståenden, utan har refererat till vad en familj sagt 92. Aftonbladet är fria att publicera precis vad de vill, israeliska ud har gått över alla gränser när man kräver ursäkt av svenska regeringen. Jag står fast vid det jag sagt hela tiden, men jag tycker det stinker antisemitism i debatten och förstår att människor är upprörda.

Anonym sa...

Araber är också semiter just for the case, antiarab = antisemit. Kanske borde plugga historia Gulan?

Anonym sa...

Israel gör som oftast och flyttar fokuset från den verkliga och högst bekymrande punkten; att IDF-soldater tagit en kropp för att genomföra en märklig obduktion eller, än värre, att soldater organiserat eller på eget bevåg begått dessa handlingar som palestinier fruktar.
Hade svensk trupp begått krigsbrott eller andra hemskheter hade Sverige med största sannolikhet valt att utreda frågan, istället för att aggressivt gå till motangrepp och däreigenom också framstå som garanterat skyldig.
Men inte helt förvånande spelar Israel ut det lite förlegade ras-kortet. Israeler är knappast ett förtryckt folk och har inte heller varit på lång tid.

Sist vill jag citera Benny Dagan (källa: Aftonbladet): "– Frågan är absurd. Det är jämförbart med att jag först skulle kunna anklaga dig för att ha våldtagit någon och sedan begära bevis från dig att du är oskyldig."

Så talar en skyldig.

Maestro sa...

Gulan Avci. Varför skulle svenska eller danska judar känna sig kränkta för att israeliska soldater anklagas för organstöld? Hur kan du ha förståelse för det? Ett helnäppt resonemang att känna sig kränkt för att någon annan anklagas för något man omöjligt kan ha varit delaktig.