måndag 24 augusti 2009

Det drar åt olika håll hos socialdemokraterna

Fyra tunga socialdemokrater skriver på DN-debatt om behovet av en ny storstadspolitik inför riksdagsvalet nästa år. Socialdemokraterna gjorde ett dåligt val till Europaparlamentet och blev fjärde största parti i Stockholms stad och län.

Artikelförfattarna kräver bland andra följande: Sänkning och anpassning av skatten på tjänstesektorn, mer flexibel arbetsmarknad, omställning till nya jobb och fler yrkesutbildningar. Möjlighet till boendekarriär, blandade upplåtelseformer, nya former av allmännyttan. Valfrihet i skolan, värnandet av friskolorna och stopp för skattehöjningar. Det sista kravet fick säkert Lars Ohly att sätta kaffet i vrångstrupen i morse.

Artikelförfattarna vet att slaget om regeringsmakten avgörs i Stockholm. Men förändringskraven är inte oproblematiska Nyligen skrev Stockholms tyngsta politiker, oppositionsborgarrådet Carin Jämtin på DN – debatt om friskolorna. Det bidrog till öppen debatt och blottade oenigheten. Två dagar senare kom replik från 6 ledande s- politiker som krävde att partikongressen i höst ska slå fast att friskolorna inte är ett hot.

Nu står alltså två olika intressen mot varandra, och båda läger kräver att kongressen uttalar det ena eller det andra. Det blir i slutändan de 350 ombuden som avgör åt vilket håll skutan ska luta. Även vänsterpartiet och miljöpartiet ska inkomma med synpunkter. MP har positiv inställning till etableringsfriheten men värre är det med v. Det vill förbjuda friskolorna och radera bort varje ord som stavas valfrihet. Men sen har förstås den röd-gröna alliansen att diskutera ekonomin, välfärden, utrikespolitiken och en rad andra områden.

Med bakgrund av detta ska det bli intressant att se hur Mona Sahlin ska lyckas tillmötes gå alla krav. För hittills har Sahlins politik inte lett till förändring. Det är snarare vänsterpartiets Lars Ohly och vänsterfalangen inom s-rörelsen som styrt agendan. Och det är inte vad mittenväljarna önskar sig. De vill även i framtiden göra sina egna val och ha mer pengar i plånboken när lönespecen kommer.

Jag noterar dessutom att Barbro Hedman, före detta socialdemokratisk riksdagsledamot och Ordf. i Hyresgästföreningen dissar artikeln på sin blogg, med rubriken "socialdemokraterna kopierar regeringens politik". Även m- politkern Kent Persson analyserar debattinlägget

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

1 kommentarer:

Anonym sa...

Rörelsens problem stavas varken vänsterpartiet eller Lars Ohly. Snarare handlar det om partiordförande Mona Sahlins oförmåga att förändra partiets politik. Alliansen vann 06 på grund av Göran Persson, 2010 sitter ni kvar vid makten tack vare Mona Sahlin