onsdag 21 maj 2008

Tidningen City ägnar sig åt censur och hotar medarbetare med sparken!

Chefredaktören för tidningen City, Mikael Nestius verkar göra vad som helst för att tysta sina krönikörer och därmed bryta mot yttrandefrihet och tryck- och – pressfrihet som faktiskt är grundlagsstadgade i detta land.

Första gången det inträffade var när Sakine Madon skrev en krönika om hur det var ställt med demokratin i Turkiet under rubriken " Pippi förolämpar kanske Ataturk". Arga turkar skrämde upp Nestius till den grad att han gick ut med en ursäkt å Madons vägnar som publicerades i tidningen (utan hennes vetskap förstås). Och denna gång handlar det om en krönika om tidningen fokus integrationsanalys.

Jag undrar om de andra krönikörerna fått utskällningar eller blivit hotade med uppsägningar? I Nestius värld får en journalist inte tänka fritt eller kritiskt. Allting måste passera hans glasögon. Och det är skrämmande. Med vilken trovärdighet förväntas City kunna skriva nyheter i fortsättningen om redaktionens högsta hjärna ägnar sig åt censur

Även Dilsa Demirbag-Sten skriver om detta på Expressen kultur

Vi är många som uppskattar Sakines rättframhet och skarpa men verklighetsnära analyser av olika samhällsfrågor och hoppas kunna läsa hennes texter i fortsättningen med (om inte i city så i andra forum)

2 kommentarer:

Anonym sa...

bojkotta city så länge censur råder. Sakine gör rätt i att säga upp sig.

Micke

Anonym sa...

Saki gjorde helt rätt och hedras därför även av oss E-tunabor genom vår allas Niklas Frykman.

http://frykman.blogspot.com/2008/05/saki-sparkar-hrt-och-trffskert.html

/Johan K