torsdag 30 augusti 2007

Jag börjar blogga igen!

Det var ett tag sen jag bloggade men nu är jag tillbaks. Jag har den senaste månaden ägnat mycket tid åt Liberala Invandrarförbundet där jag är ordförande, läst en hel del motioner inför Folkpartiets landsmöte och blivit halvt beroende av Facebook.

Facebook är grymt bra verktyg att samla gamla och nyfunna vänner på. Jag har hittat barndomsvänner jag inte haft kontakt med på minst tio år.

Nu ett par rader om senaste tidens debatt kring Muhammedbilderna som Nerikes Allehanda publicerade förra veckan.

Iran och Pakistan har kommit med officiella fördömanden och kräver ursäkt av svenska regeringen för att drygt en miljard muslimer blivit kränkta. Hårda ordalag av två diktaturregimer som själva använder religionen i kränkande syfte, speciellt mot kvinnor. Jag är själv muslim (enligt alla tänkbara definitioner förutom min egen) och kan intyga att jag inte känner mig kränkt.

Iran kräver även ursäkt av NA:s chefsredaktör men får kalla handen tillbaks. I morgon hålls en demonstration utanför tidningens lokaler. Enligt medierna deltar cirka 200 personer. Det är långt ifrån alla muslimer i Sverige. Men en sak är säkert, varken Iran eller Pakistan ska få upplysa Sverige om demokrati och mänskliga rättigheter.

Nu undrar jag bara hur många dagar, veckor eller månader det kan tänkas ta för ledarna att mobilisera sina anhängare och få ut dem på gator och torg för flaggbränning, anstormning av svenska byggnader eller häxjakt på svenska utlandsarbetare?

Det jag är orolig för är att islamistiska grupper kan få lättare att rekrytera unga människor till sina organisationer. Därför är det viktigt att liberala muslimer går ut och tar debatten. Det tråkiga är att tystnaden oftast tar vid när konflikter av dessa slag blossar upp.

När Jyllands - posten publicerade bilder på Muhammed tog det ett par månader innan arabvärlden var i gungning. Hoppas vi slipper se ännu en kris

4 kommentarer:

Anonym sa...

Javisst, det började med muhammedkarikatyrer och nu får vi se muhammed som hund. Jag tror inte att det är en slump att konstnären har valt att avbilda profeten som hund. Muslimer anser att hundar är orena.

Men vad ska vi säga när nationalisocialister och extrema muslimer avbildar judar som syggor? Vad ska vi säga när antisemtiska bilder på judar dyker upp på nazistiska hemsidor i framtiden?

Tillbaks till 30-talets vidrigheter! Allt i yttrandefrihetens namn. Nej tack säger jag! Yttrandefriheten får ha sin gräns också.

Europas "nya judar" är muslimerna. En svag grupp som alla kan slå på utan att få någon reaktion mot sig.

2000 år av förtryck mot det jurdiska folket resulterade i ett massmord på 6 miljoner judar.

Idag är muslimerna en religiös minoritet som diskrimernas och som man kan håna och sprida lögner om utan att riskera något straff.

Gulan: Hur stor är risken att jag blir hämtad från puben,placerad i ett tåg och skickad till Norrland en dag med en halvmåne runt armen?

Gött att din blogg är igång nu!

Gulan Avci sa...

tjena Osman,

kul att ha dig tillbaks på bloggen:)

Det är viktigt att demokratin och dess grundvärderingar tas i försvar.

Vill man protestera mot bilderna så finns det många sätt att göra sin röst hörd på.

Men att kräva inskränkningar i rättigheter som är grundlagsskyddade gör mig oroad.

Och att dessutom falla för diktaturstaters krav på bestraffning av "skyldiga" borde få var och en av oss att höja på ögonbrynet.

Men tyvärr är det för få som vågar ta debatten.

Jag är med i tv-programmet argument i morgon kväll kl 22 på svt och diskuterar dessa frågor. Titta gärna.

Anonym sa...

För det första, tycker jag att du av alla människor GULAN, inte har rätt att yttra dig om, du snackar om demokrati, det råder knappast någon demokrati i ditt så kallade land "KURDISTAN"..

Anonym sa...

osman,
muhammed är ingen folkgrupp.
Bara så du vet.