måndag 1 september 2014

Straffa terroristerna och inte kurder som försöker rädda liv i Irak Stefan Löfven

Ikväll var det dags för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven att medverka i SVT:s partiledarutfrågning inför valet. Det var många frågor han inte kunde ge svar på. Men det som fick mig och många svensk-kurder att häpna var Löfvens fullkomligt inkompetenta och horribla syn på utvecklingen i Irak.

Löfven sitter alltså i direktsändning och skickar signalen till svensk- kurder att om Socialdemokraterna vinner valet kommer de straffa alla kurder som åker till den irakiska delen av Kurdistan för att hjälpa kurdisk peshmerge att bekämpa Islamiska statens barbari och folkmord på oskyldiga kurder, assyrier, kaldéer och andra minoriteter med fängelse.

Löfven borde läsa på om kurdernas historia. Då skulle han förstå att vi inte hyser så stor tilltro till FN apparaten. Gång på gång har FN agerat försent för att förhindra folkmord. Och utvecklingen i Irak är inget undantag. Såren från Saddam Husseins folkmord har inte läkt ännu.

Vi minns fortfarande Halabja som om det var igår. 1988 skickade Bagdad stridsplanen fyllda med senapsgas och andra kemiska stridsmedel för att på några minuter släcka över 5000 människoliv. Många kurder och kristna i Sverige är oroliga. Man känner sig förtvivlade och maktlösa inför den brutalitet familj, släktingar, vänner bekanta utsätts för.

Över 1,5 miljoner människor har tvingats fly sina hem och läget är akut. De som flytt Saddam Husseins dödsrike ser nu hur ondskan återigen vaknat till liv i Irak men kanske tio gånger värre. Det är inte första gången Löfven trampar fel.

För en vecka sedan deltog han i en minnesgala i Filadelphiakyrkan i Stockholm. Inför 2200 människor som samlats för att samla in pengar till de drabbade i Kurdistan kallade han Islamiska statens barbariska terrorhandlingar för sekteristiskt våld.

Istället för att ge sig på de kurder som vill göra en insats för det goda, stoppa terrorismens framfart i Irak och bidra till att rädda människoliv borde han istället markerat mot de som lämnar svensk mark för att delta i terrorhandlingar.

Som statsministerkandidat borde han agerat statsman och markerat mot det onda. Att de som deltar i terrorhandlingar kommer straffas hårt om socialdemokraterna vinner valet. Men istället gömde han sig bakom FN.

0 kommentarer: