fredag 5 februari 2010

I hederns namn

Efter att ha läst om 16 åriga Medines grymma öde ställer sig säkert många frågan hur man kan göra så mot sitt eget barn. För Medines pappa och farfar var det uppenbarligen inga problem att begrava sin dotter/barnbarn levande i en håla två meter under jord. Tills hon slutade andas.

I Turkiet är hedersproblematiken omfattande. Varje år dödas tusentals flickor för att de ansetts ha befläckat släktens heder. Medines brott var att hon hade manliga vänner. Något som inte ses med blida ögon inom hederskulturen.

Jag vet att kurdiska områden är djupt präglade av patriarkala strukturer, isolerade samhällen blir inte fria av sig själva. Det är genom utbildning, arbete och väl fungerade infrastrukturer moderna samhällen kan byggas och kvinnor kan frigöra sig från förtrycket.

Tyvärr kommer problemen inte försvinna över en natt. Fler kommer falla offer och många generationer av flickor och pojkar kommer födas in i denna vidriga kultur. Innebär det att vi ska sitta med armarna i kors och vänta på att något ska hända? Självklart inte, vi har makt att påverka utvecklingen.

Turkiet förhandlar om medlemskap i EU. Sverige och övriga 26 länder har makt att öka trycket för demokratiska förändringar, men det förutsätter att vi kurder också respekterar de mänskliga rättigheterna. Den kurdiska frågan handlar om såväl mäns, kvinnors som barns rättigheter.

Medine utsattes för ett barbari som saknar motstycke, de skyldiga bör inte få annat straff än att skaka galler i många många år.

Läs även andra
intressanta åsikter om , , . Läs även DN, SvD, Aftonbladet, Expressen

13 kommentarer:

Anonym sa...

Varför svamlar du för ?
Gå rakt på sak och ändra i dina egna kurdiska led.

Anonym sa...

Tusentals människor med vanor och värderingar från 600-talet bosätter sig i Sverige varje år. Hedersmorden har därmed även blivit en svensk företeelse. Åtskilliga svenskar tycker att den här mångkulturen har berikat Sverige och gjort vårt land bättre.

Jag håller inte med om det. Jag kan inte acceptera att allt större grupper i vårt land ser kvinnor och tjejer som lågt stående varelser med ett värde som - i bästa fall - en get. De kommer förr eller senare att utgöra en majoritet av befolkningen om inte utvecklingen stoppas.

Det är val den 19 september. Gå och rösta! Och rösta rätt!!

Gulan Avci sa...

Anonym,

jag tycker jag är väldigt tydlig. Mänskliga rättigheter handlar inte bara om kurdiska mäns rättigheter. Jag menar att förändringar inte bara kan komma utifrån via EU. Det finns många kurdiska organisationer som arbetar mot hedersförtrycket i Turkiet, men arbetet måste intensifieras och stödjas av turkiska staten. Kurder själva måste ha större vilja att göra upp med patriarkala systemen.

Osman F sa...

Gulan Avci:

Utbrett stöd för hedersmord i Turkiet

"I oktober 2005 publicerades en enkät som visade att 37 procent av invånarna i den kurddominerade storstaden Diyarbakir anser att en kvinna som varit otrogen ska mördas. Bara 16 procent ansåg att hon inte borde straffas."

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22584&a=550870&lid=search527895&lpos=40&queryArt527895=sara+mohammad+hedersmord&doneSearch=true&sd=47244&from=siteSearch&pageArt527895=3

Vad säger du Gulan? Har du manliga släktingar som tycker så?

Gulan Avci sa...

Osman, har inte haft särskilt höga tankar om dig tidigare, men bättre än så kan du väl iaf.

Det är givetvis fruktansvärd statistik och regeringen i Turkiet har mycket kvar att göra på kvinnofronten.

Även turkiska flickor och kvinnor är drabbade så det är viktigt att det finns ett helhetsperspektiv så vissa grupper inte osynliggörs.

Eftersatta samhällen tenderar leva kvar i gamla föreställningar. Läge för Turkiet att börja satsa om man på allvar vill modernisera alla delar av landet.

Anonym sa...

Du lyckas skylla på den turkiska staten,vad patetisk du är.
Denna stat har ju försökt modernisera men detta har av bland andra dig avfärdats som turkisk nationalism och kemalistiska övergrepp.
Hur många turkar i Turkiet begår hedersmord.
Detta är ett problem med den kurdiska kulturen.
Om du nu anser att det är rätt att USA går in militärt i Afghanistan för att rädda kvinnorna så anser jag att det är än mer angeläget att den turkiska staten går in militärt för att stävja den epidemiska mordkulturen bland kurder,för en lång historia av turkisk intervention och moderniseringsprojekt som varit förgäves återstår endast detta alternativ.
Jag själv har skrivit en rad insändare till turkiska tidningar och kommentarer på bloggar och hemsidor med anledning av denna händelse.Jag anser att den turkiska staten bör gå hårdare åt dessa primitiva områden,men betonar att den turkiska staten bör då ändra diskurs och retorik i förhållande till väst genom att betona att detta inte är förtryck utan en frigörelse av den kurdiska kvinnan,många västerlänningar kommer då att ha större förståelse för turkiska interventioner i de kurdiska områdena i Turkiet och Irak.
Jag märkte till min glädje att många hakade på,turkar som upplysta kurder,dessa tankegångar sprids nu som en löpeld och vi kan en gång för alla lösa det kurdiska problemet.

Sancak Beyi Emre sa...

Gulan baci, vad är din lösning ? Att staten startar "omvärderings" läger som kommunisterna varit kända för genom historien.

Sen undrar jag om vem som vill investera pengar i städer och områden som bränns ner och rivs i "demokratins" och i "mänskliga rättigheters" namn ?

Lätt att skylla på den turkiska staten.

Emre

Anonym sa...

Skönt att ingen ännu har jämfört detta med "vanlig hederlig kärringmisshandel". Där råder ju ett strikt tabu (och endast en förövare) medan detta görs helt öppet av många och även dokumenteras. Man filmar ju ofta vansinnet.

/Hedersmannen

Anonym sa...

Bäste Gulan: Om detta nu endast sker i efterblivna och slutna samhällen varför fortsätter det då tex här i Sverige? Såväl du själv som Nyamko Sabuni har ju vid flera tillfällen hävdat att problemen är betydande i svenska förter, bla med sk balkongflickor. Sommarloven sägs vara ett potentiellt h-vete för många barn med rötter i mellanöstern och delar av afrika.

Jag vet inte heller vad som är grundorsaken. Men endast hög arbetslöshet och bostadsbrist torde inte vara det enda svaret. Kanske generella skillnader beträffande iq?

/Uffe Buffe

Hans Dahlgren sa...

Vad lustigt, i alla andra sammanhang skulle området där denna vidriga händelse utspelat sig kallas för Kurdistan, men när det gäller hedersmord så heter det alltid Turkiet! Det är alltid Turkiet som har mycket att göra för att förhindra dessa hemska brott men aldrig hör man kurder säga nåt om att de själva har ett ansvar för att lyfta sig ur denna mentalitet.

Anonym sa...

Kapitalism lösningen!! Folk blir rikare och arbetare får jobb. När detta händer får folk andra tankar. Överskott i form av lön mm ger möjlighet till att utbilda barnen. EU är endast en dröm för Turkiet som aldrig kommer infrias så länge jag lever.

Platon sa...

Polisen har en hel del att förklara:

"A local organisation that campaigns against honour killings said the victim, one of 10 children, had gone three times to the police to complain that she was being beaten, but she was sent back to her family each time."

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8501181.stm

Sancak Beyi Emre sa...

Platon:

Jag känner inte till dina erfarenheter, men det är faktis ett frustrerande dilemma för de flesta inom säkerhets personal. Jag gissar på att Poliserna i området fått flera falska alarm i liknande form, och valde när det var på allvar, att inte agera. Något som misshandel är speciellt svårt att besvisa om man inte har "märken" och vittnen....

Tänk dig skuldkännslorna poliskåren sitter o känner nu... inte tala om modern som inte visste om det hela.

lösning: jordreform och abolisering av klansamhället i hela Turkiet. dels för att ge folket egen makt, utan klan ledaren, dels för att produktionen ska ta ytterliggare ett skutt..

Håller du inte med Gulan baci ?

Emre